Achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud betekent dat er op een bepaald moment schade is ontstaan aan een woning door geen onderhoud toe te passen. Als er langere tijd geen enkel of matig onderhoud uitgevoerd wordt aan een woning, ontstaat er schade die relatief gezien heel duur is om te repareren. Naast het repareren zijn deze klussen tijdrovend en is de kans dat het volledig in originele staat hersteld kan worden vrijwel nihil.

Waarom onderhouden mensen hun woning niet?

Veel mensen hebben gewoonweg de kennis niet om in te schatten wanneer onderhoud nodig is. En dat is geen schande, onderhoud is immers vakkundig werk! Een andere oorzaak voor het niet onderhouden is geld. Gemiddeld gezien kost het onderhouden van een woning tussen de €250 en €300 per maand. Dat is natuurlijk een flink bedrag. Men vergeet echter vaak dat het repareren van achterstallig onderhoud doorgaans nog veel meer geld kost!

Voorkomen van achterstallig onderhoud

Het is vrij eenvoudig om achterstallig onderhoud te voorkomen. Periodiek, ofwel preventief onderhoud, zorgt ervoor dat er vrijwel nooit schades kunnen ontstaan. Hierdoor blijft het wooncomfort optimaal, blijft de woning evenveel of zelfs meer waard, en is de woning veel sneller te verkopen. Periodiek onderhoud is tegenwoordig eenvoudig toe te passen door het gebruik van een onderhoudsboekje. Met een onderhoudsboekje is het eenvoudig om een onderhoudsplan op te stellen. Deze planmatige manier van werken zorgt ervoor dat er tijdig onderhoud gepleegd wordt.

Voorbeelden van achterstallig onderhoud

Er zijn legio voorbeelden te noemen van achterstallig onderhoud. Het meest voorkomende achterstallig onderhoud en waarschijnlijk de meest kostbare, is het schilderwerk. Het niet tijdig onderhouden van schilderwerk kan ervoor zorgen dat de verflaag gaat verpoederen, waardoor het onderliggende hout aangetast wordt. In sommige gevallen dient het gehele kozijn vervangen te worden. Een ander voorbeeld is een bitumen dakbedekking. Door een onjuiste toepassing (veel voorkomend!) of weersinvloeden kunnen er scheuren ontstaan. Water sijpelt door de dakbedekking naar de dakconstructie en er ontstaat een lekkage. Tot slot kan achterstallig onderhoud ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Een CV of ventilatie unit die matig onderhouden is kan een koolmonoxide vergiftiging veroorzaken of vervuilde lucht de woning doen laten circuleren.