Waarom onderhoud aan een woning belangrijk is

Het onderhouden van een woning is een taak die vaak vergeten wordt bij het kopen van een huis. In het geval van een huurhuis is het groot woningonderhoud voor de verhuurder, maar bij een koopwoning ben je zelf verantwoordelijk. En onderhoud is een dure taak! Het vormt zelfs de grootste uitgave binnen de huishouduitgaven van een gemiddeld huishouden. Achterstallig woningonderhoud heeft een directe negatieve invloed op de kwaliteit van wonen en moet daarom altijd voorkomen worden. In de toekomst zal het onderhoud aan huizen alleen maar belangrijker worden.

Waarom is onderhoud nodig?

Veel mensen hebben niet in de gaten hoe belangrijk woningonderhoud is. Zij kopen een huis en zijn meestal onwetend over wat het onderhoud gaat kosten. Feit is dat elk onderdeel van een huis continu blootstaat aan weersinvloeden, slijtage of ouderdom. Weersinvloeden hebben met name impact op de schil van het huis, zoals de gevel, het dak en de kozijnen. Slijtage en ouderdom hebben impact op elk onderdeel van een huis. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat de eerste signalen van slijtage, ouderdom en schade snel worden opgemerkt. Hierop kan vervolgens actie worden ondernomen om achterstallig onderhoud te voorkomen.

Achterstallig onderhoud beïnvloedt de kwaliteit van wonen

Achterstallig onderhoud heeft veel nadelige gevolgen en kun je het beste voorkomen. De kwaliteit van wonen zal namelijk flink achteruit gaan. Gebrekkig onderhoud aan installaties binnenshuis kan leiden tot een ongezond binnenklimaat. Zo is er een lage luchtkwaliteit wanneer het ventilatiesysteem niet onderhouden wordt en kans op koolmonoxide vergiftiging bij gebrekkig CV ketel onderhoud. Het niet plegen van onderhoud aan de dakbedekking of het schilderwerk kan leiden tot tocht, lekkages en schimmels. Dit heeft op zijn beurt ook gevolgen voor de gezondheid van de bewoners.

Naast de gevolgen voor een prettige woonomgeving en de gezondheid, heeft achterstallig onderhoud ook een negatieve invloed op de waarde van een woning. De nieuwe generatie kopers zal achterstallig onderhoud woningen links laten liggen. Deze generatie heeft het enorm druk met studeren, carrière maken en het sociale leven. Zij kiezen eerder voor een goed onderhouden woning met nieuwe keuken voor een hogere prijs dan een achterstallig onderhouden huis dat veel goedkoper is.

Woningonderhoud is verplicht!

Vrijwel niemand weet dat woningonderhoud verplicht is. In de Woningwet staat namelijk dat huiseigenaren verplicht zijn om woningonderhoud te plegen. Het bouwbesluit omvat de regels waaraan een woning moet voldoen op gebied van veiligheid, gezondheid en bruikbaarheid. Er worden echter wel verschillende eisen gesteld aan nieuwe(re) woningen of uitbreidingen van een woning. De gemeente heeft de taak om toe te zien op de naleving van deze Woningwet. Zij houdt hiermee de kwaliteit van de woningvoorraad op peil. Bijna iedere gemeente heeft een inspecteur woningtoezicht die beoordeelt of een woning aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet. Mocht dat niet zo zijn, kan de huiseigenaar verplicht worden gesteld om achterstallig onderhoud aan te pakken. Zo wordt grotere schade voorkomen. Op dit gebied is het verwijderen van houtrot in de draagconstructie het meest voorkomend.

Het gaat in de Woningwet om bouwtechnische veroudering: de achteruitgang van de gebruikte materialen in uw woning. De materialen hebben allemaal een andere levensduur. Hout gaat bijvoorbeeld minder lang mee dan metselwerk. De wet stelt geen eisen aan woontechnische veroudering; denk hierbij aan de verfraaiing van een woning.

De redenen voor proactief onderhoud

Proactief, ofwel preventief, onderhoud betekent het tijdig ontdekken van signalen die schade kan toebrengen aan huizen. Door het actief onderhouden van een huis wordt achterstallig onderhoud voorkomen. Er zijn talloze redenen te benoemen waarom men preventief onderhoud uit dient te voeren, de belangrijkste zijn hieronder opgesomd.

Prettig wonen in een goed onderhouden huis

Allereerst is woningonderhoud essentieel om het wooncomfort te waarborgen. Woningonderhoud komt in vele vormen voor en is per huis verschillend. Het ene huis heeft kunststof kozijnen die enkel schoonmaak nodig hebben, een ander huis heeft houten kozijnen die periodiek opnieuw geschilderd en schoongemaakt moeten worden. Het niet juist onderhouden leidt tot een daling van kwaliteit van het product. Zo kunnen er tochtstromen ontstaan bij het niet onderhouden van kozijnen. Er kunnen lekkages ontstaan bij het niet onderhouden van het dak. Of het is mogelijk dat er geen warm water beschikbaar is door het niet onderhouden van de installaties in je huis. In een goed onderhouden woning is het prettig wonen. Het is droog wanneer het buiten regent, en koel wanneer het buiten warm is. Door periodiek onderhoud zorg je ervoor dat dit zo blijft.

Voorkom hoge reparatiekosten door onderhoud te plegen

Iedere woningeigenaar heeft het wel eens meegemaakt, een onderdeel van de woning werkt niet meer naar behoren of heeft schade opgelopen. De kosten die verbonden zijn het met repareren van deze schade vallen in veel gevallen hoog uit. Logisch, want vaak moet een onderdeel in zijn geheel of gedeeltelijk vervangen worden. Daarnaast zijn er werkzaamheden in huis waardoor je thuis dient te blijven en het vaak een rommeltje wordt.

Deze schade zou echter eenvoudig voorkomen kunnen worden. Door periodiek onderhoud uit te voeren kunnen toekomstige schades voorkomen worden. Een dakdekker kan eens in de vier jaar langs komen om het dakleer te inspecteren. Een schilder kan eens in de twee jaar langs komen om kleine scheurtjes in het schilderwerk te verhelpen. Hierdoor wordt er tijdig actie ondernomen en schade voorkomen.

Goed onderhoud is altijd goedkoper dan achteraf repareren. Het is goedkoper om periodiek een vakman uit te nodigen voor een visuele inspectie en waar nodig kleine herstelwerkzaamheden, dan na vijf jaar alles te moeten vervangen. Ook in duurzaam opzicht is dit vele malen beter!

Voorkom een daling van de waarde door onderhoud te plegen

Een goed onderhouden woning heeft naast een optimaal wooncomfort ook nog eens een hogere waarde! Gezien het woningaanbod op grote verkoopwebsites zoals Funda hebben goed onderhouden woningen een hogere verkoopprijs. Uit diverse onderzoeken blijkt tevens dat achterstallig onderhoud de waarde tot zo’n 10% kan laten dalen. Op een gemiddelde woning in Nederland is dat al snel zo’n €30.000, een fors bedrag dus. Naast de waarde van de woning, wordt de goed onderhouden woning ook veel sneller verkocht.

Verkoop een huis sneller door onderhoud te plegen

Het is een feit dat achterstallig onderhouden woningen nauwelijks belangstellende trekken. Zeker gezien het feit dat de nieuwe generatie huizenkopers hoger opgeleid zijn dan ooit tevoren. Zij hebben steeds vaker twee linkerhanden en zoeken geen huizen waar veel aan dient te gebeuren. Zij willen juist een instapklaar huis dat weinig tot geen gebreken heeft. Achterstallig onderhoud zien zij als een duidelijke ‘no,’ en hier zullen zij dus ook niet op ingaan.

Proactief onderhoud uitvoeren

Makkelijker gezegd dan gedaan, proactief onderhoud uitvoeren. Er zijn tegenwoordig handige hulpmiddelen om je hierbij te helpen, bijvoorbeeld door middel van een onderhoudsboekje. In het onderhoudsboekje Woonderhoud stel je binnen no-time een onderhoudsplan op. Per onderhoudstaak kun je eenvoudig in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten voor een gezamenlijke inkoop.