Onderhoudstips riool

Onderhoudstips voor uw riool

Een verstopping is uiterst vervelend en wilt u koste wat kost voorkomen! Met deze tips wordt de kans op een verstopping verkleind. Download onze gratis app om een digitaal onderhoudsboekje bij te houden. De functies van de app zijn onder andere een onderhoudsplanning, lokale vakmannen en collectief inkopen. Lees meer over de werking, klik hier.

1. Frituurvet & etensresten

Nog te vaak horen we dat mensen hun stoffen zoals frituurvet, etensresten en theeblaadjes zomaar wegspoelen door het toilet. Dit is daarom ook de hoofdreden waarom rioleringstelsels verstopt raken. Deze stoffen kunt u beter inleveren bij uw supermarkt (frituurvet) of in de GFT-bak deponeren.

2. Vast afval

Vast afval hoort in de afvalbak, en niet in het toilet! Vast afval zoals schoonmaakdoekjes en kattenbakkorrels worden wel eens door het toilet weggespoeld. Dit afval kan echter binnen no-time een verstopping veroorzaken!

3. Maandverband & vochtig toiletpapier

Maandverband en vochtig toiletpapier wordt ook wel eens door het toilet weggespoeld, vanuit het oogpunt dat het iets hygiënischer is. Deze stoffen verstoren echter de waterzuivering. U kunt deze beter ook in het afvalbakje deponeren.

4. Medicijnen

Medicijnen die niet meer gebruikt worden of over de datum zijn, worden wel eens door de gootsteen weggespoeld. Dit kan echter schadelijk zijn voor het oppervlaktewater! U kunt ze gratis inleveren bij uw apotheek.

5. Verfresten

Verf wegspoelen kan zeer schadelijk zijn! Ook al is het verf op waterbasis is dit chemisch afval. Kwastenreiniger vervuilt het milieu en levert explosiegevaar op. Beide kunnen bij uw gemeente ingeleverd worden.

6. Schoonmaakresten

Heeft u het terras eens goed onder handen genomen? Spoel dan de viezigheid niet zomaar door de gootsteen of het putje, dit kan verstoppingen veroorzaken. Beter kunt u voor het schoonmaken het terras goed schoonvegen, zodat de grootste rotzooi verwijderd is.

7. Vorst

Bij vorst is het verstandig om de watertoevoer naar de buitenkranen dicht te draaien. Zo wordt voorkomen dat leidingen bevriezen en springen door de vorst. Ook in onverwarmde ruimtes kan bevriezing voorkomen worden door waterleidingen te beschermen met isolatiemateriaal.

8. Onderhoudsboekje

Het is aan te raden om een digitaal onderhoudsboekje bij te houden voor uw woning. Hierin staat al het onderhoud dat uw woning nodig heeft en kunt u direct in contact komen met een lokale vakman. Woonderhoud is zo’n digitaal onderhoudsboekje is en is gratis te gebruiken. Download de app, klik hier.

Rioolreiniging planmatig uitvoeren met de Woonderhoud app
Voorkom achterstallig onderhoud
Download de app en maak uw onderhoud overzichtelijk en transparant!