Tips voor waterbesparing

Met het oog op de huidige klimaatverandering wordt ook drinkwater schaarser en schaarser. Hier in Nederland zijn we wat dat betreft redelijk verwend, er is vrijwel altijd water beschikbaar en deze is rechtstreeks uit de kraan te drinken. We gebruiken water dan ook in overvloed, maar heeft u enig idee hoeveel water u nou daadwerkelijk dagelijks verbruikt?

Gemiddeld waterverbruik

Het gemiddelde gebruik per persoon in Nederland is 120 liter water per dag. Dat is waarschijnlijk meer dan u verwacht had in eerste instantie. Het meeste water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doortrekken van het toilet. Het waterverbruik is als volgt op te splitsen:

  • Douche – 39,7 liter
  • Wastafel – 5,1 liter
  • Toiletspoeling – 36,2 liter
  • Wassen (handen) – 2,1 liter
  • Wassen (wasmachine) – 1,9 liter
  • Voedselbereiding – 1,7 liter
  • Overige – 7,6 liter

Al met al verbruiken we een grote hoeveelheid liter water per dag per persoon. De prijs van water is in Nederland relatief laag, wat een voordeel is maar tegelijkertijd een nadeel aangezien er veel meer water verbruikt kan worden. Waterbesparing levert daarom ook niet direct geld op.

Waterbesparing: waarom zouden we dat doen?

Er zijn dus geen directe voordelen die waterbesparing voor u op kan leveren. Er zijn echter wel een aantal redenen te bedenken waarom u duurzaam met water om zou moeten gaan. De belangrijkste reden is natuurlijk het klimaat. Het zuiveren van water vergt enorm veel energie. Er zijn veel pompen en installaties nodig om van water zuiver drinkwater te maken. Ook is er energie nodig om ervoor te zorgen dat er constante druk zit op de waterleidingen. Er zijn ook veel hulpstoffen en chemicaliën nodig om het water te zuiveren welke een schadelijk effect hebben op de natuur. Tot slot veroorzaakt het oppompen van grondwater verdroging van de natuur. Een voorbeeld hiervan is Californië in Amerika, deze locatie heeft te kampen met enorme water tekorten en de omgeving is aan het veranderen in een woestijn.

Water besparen: het is makkelijk!

De makkelijkste en minst aantrekkelijke tip voor waterbesparing is minder lang douchen. Indien er in een huishouden een minuut minder lang gedoucht kan worden, kan dat al een besparing opleveren van 6000 liter op jaarbasis! Ook waterbesparende producten zoals waterbesparende douchekoppen en waterbesparende toiletten.

Bent u een liefhebber van regelmatig badderen? Denk er dan eens over na om het water bijvoorbeeld te delen met andere bewoners. Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld, maar tegenwoordig wordt het niet vaak meer gedaan. Mensen laten vaak de kraan lopen wanneer zij hun tanden poetsen of hun handen inzepen, door de druk op waterleidingen verdwijnt er op deze manier 20 liter per minuut!

Ook bij het wassen kunt u water besparen. Ga voor een volle trommel, het levert niet alleen schonere kleren op maar is ook veel energiezuiniger. Indien u een oude wasmachine heeft kunt u ervoor kiezen om een nieuwe te kopen, deze zijn veel energiezuiniger.

Heeft u nog meer tips op het gebied van waterbesparing? Deel ze met ons!