Een airco houdt je huis heerlijk koel tijdens de warme zomerdagen. Het is echter wel essentieel dat het systeem goed onderhouden wordt, anders kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Net als met een ventilatiesysteem kunnen bijvoorbeeld de filters vuil worden waardoor de luchtkwaliteit minder wordt. Zorg ervoor dat de airco minimaal eens per twee jaar gecontroleerd en grondig schoongemaakt word.

Gevolgen achterstallig onderhoud

Een airco is een gesloten systeem, maar ondanks dat, zorgt verdamping ervoor dat de koelvloeistof na verloop van tijd af neemt. Dat betekent dat eens in de zoveel tijd de airco bijgevuld dient te worden. Als dit niet gebeurt, zal de airco steeds minder goed werken, totdat deze helemaal niet meer koelt. Bovendien verhoogt het bijvullen van de airco het rendement. Daarnaast moet een airco ook gevacumeerd worden. Met vacumeren worden stoffen verwijderd die zich niet in het systeem of de leidingen horen te bevinden.

Preventief onderhoud

In veel gevallen is het verboden om het systeem zelf bij te vullen of te vacumeren. Met andere woorden, alleen een STEK (Stichting Emissiepreventie Koudetechniek) specialist is bevoegd om jouw airco een grondige onderhoudsbeurt te geven. Het doel van de STEK stichting is om emissies van koudemiddelen die zich in de airco bevinden zoveel mogelijk te beperken.

Een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan voorkom je achterstallig onderhoud en blijf je prettig wonen in je huis. De airco dient eens per twee jaar onderhouden te worden. Met een onderhoudsplan ontvang je automatisch herinneringen wanneer het ideale moment is om de airco te onderhouden. Je kunt via het onderhoudsplan in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.

Maak onderhoudsplan