Het bouwkundig onderhoud aan een woning is ongetwijfeld de meest diverse onderhoudstaak. Het onderhoud verschilt van het controleren van de isolatie tot het smeren of vervangen van hang- en sluitwerk. Bouwkundig onderhoud zorgt ervoor dat er een prettige woonomgeving ontstaat. Ook draagt het bij aan een veilig gevoel.

Gevolgen achterstallig onderhoud

De gevolgen van onderhoudsachterstanden en achterstallig onderhoud zijn net als het type onderhoud zeer divers. In het geval van verouderde isolatie, kan het de energierekening enorm doen toenemen. Een ander voorbeeld is het hang- en sluitwerk, voldoet deze nog wel aan de huidige eisen (en het politiekeurmerk)? Al met al kunnen de gevolgen van achterstallig bouwkundig onderhoud erg hoge kosten met zich meebrengen.

Preventief onderhoud

Het is belangrijk om preventief uw bouwkundige constructie te controleren op slijtage, weersinvloeden, beschadigingen of gewijzigde functionele eisen. In deze gevallen dient het onderhouden te worden zodat de waarde van het onderdeel behouden of zelfs vergroot wordt! Je kunt zelf op zoek gaan naar deze defecten, je kan er echter ook voor kiezen om hier een bouwkundig inspecteur naar te laten kijken.

Een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan voorkom je achterstallig onderhoud en blijf je prettig wonen in je huis. Eens per twee jaar dient de bouwkundige staat gecontroleerd te worden. Met een onderhoudsplan ontvang je automatisch herinneringen wanneer het ideale moment is om de bouwkundig onderhoud te plegen. Je kunt via het onderhoudsplan in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.

Maak onderhoudsplan