Een plat dak is over het algemeen veel kwetsbaarder dan een pannendak. De voornaamste reden hiervoor is dat een plat dak veel meer hinder ondervind van weersinvloeden en niet direct beschermd is tegen door pannen. Beide soorten daken dienen regelmatig gecontroleerd te worden op schade. Een plat dak dat op de juiste manier gerealiseerd is, kan wel 20 tot 40 jaar meegaan. Om deze levensduur te halen is het echter wel een vereiste om het dak op een juiste manier te onderhouden!

Gevolgen achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud van de dakbedekking kan erge consequenties hebben. Met name bij een plat dak zijn de effecten van verschillende weersinvloeden goed te merken. Indien er beschadigingen op het platte dak ontstaan, kan dit binnenshuis lekkages veroorzaken. Ook kan de constructie beschadigd raken door het binnenkomende regenwater, bijvoorbeeld door houtrot. Hoewel pannendaken iets sterker zijn, moet je deze ook regelmatig blijven controleren op beschadigingen.

Preventief onderhoud

Het moment voor dakbedekking onderhoud dient nauwkeurig uitgekozen te worden. In de zomer kan een plat dak met bitumen erg warm worden, waardoor er makkelijk beschadigingen kunnen ontstaan door het lopen. Let bij een inspectie van het dak vooral op de dakranden, hier beginnen over het algemeen de meeste beschadigingen. Voor een plat dak kan het helpen om een scheidingslaag aan te brengen, bijvoorbeeld van grind.

Een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan voorkom je achterstallig onderhoud en blijf je prettig wonen in je huis. De dakbedekking dient eens in de vier jaar onderhouden te worden. Eens per jaar dien je echter visueel te controleren of er bijvoorbeeld geen pannen kapot gegaan zijn. Met een onderhoudsplan ontvang je automatisch herinneringen wanneer het ideale moment is om de dakbedekking te onderhouden. Je kunt via het onderhoudsplan in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.

Maak onderhoudsplan