Het onderhoud van dakgoten, we moeten er allemaal aan geloven! Vrijwel iedere woning heeft dakgoten en dus houdt dit ook een stukje onderhoud in voor de woningeigenaar. Het niet reinigen van dakgoten kan grote gevolgen hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat zure regen de goot aantast of er verstoppingen ontstaan.

Gevolgen achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud kan hoge reparatiekosten met zich meebrengen. In Nederland zijn de meeste dakgoten gemaakt van zink of kunststof. Dit betekent dat wanneer er water blijft staan in de dakgoot, bijvoorbeeld door een grote hoeveelheid aan bladeren, dit schadelijk kan zijn voor het materiaal. Zuren uit regenwater en bladeren kunnen het materiaal ernstig aantasten. Ook kunnen de beugels van de dakgoot gaan verhangen door het gewicht in de dakgoot. De bladeren kunnen ook voor verstoppingen zorgen.

Preventief onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het aan te raden om preventief onderhoud te plegen. Voor alle goten geldt dat ze tweemaal per jaar schoongemaakt dienen te worden om verstoppingen in de afvoer te voorkomen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de ligging van de woning. Als je veel last hebt van bladeren kun je overwegen om voor bladscheiders of bladvangers te kiezen.

Een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan voorkom je achterstallig onderhoud en blijf je prettig wonen in je huis. De dakgoten moeten idealiter tweemaal per jaar gereinigd worden. Met een onderhoudsplan ontvang je automatisch herinneringen wanneer het ideale moment is om de dakgoten te reinigen. Je kunt via het onderhoudsplan in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.

Maak onderhoudsplan