Het onderhouden van ramen en kozijnen is iets wat vaak niet als essentieel onderhoudspunt wordt gezien. Het is echter van belang omdat vuil op ramen en kozijnen schade kan toebrengen aan het glas en/of het houtwerk. De verflaag op kozijnen kan hierdoor gaan verpoederen en gaat een stuk minder lang mee. Ook voor kunststof kozijnen is het aangeraden om ze periodiek te reinigen om groene vlekken te voorkomen.

Gevolgen achterstallig onderhoud

In eerste instantie zul je denken dat het onderhouden of reinigen van ramen en kozijnen niet kan leiden tot beschadigingen, het tegendeel is echter waar! Door allerlei weersinvloeden wordt een raam en kozijn namelijk vervuild, wat kan leiden tot beschadigingen. Het vuil kan zich nestelen op kozijnen en op deze manier de verflaag aantasten. Op dezelfde manier kan het zich in scheurtjes in het raam ophopen. Naast beschadigingen is een vervuilde uitstraling van de woning natuurlijk ook schadelijk voor de woningwaarde van jouw woning en omliggende woningen!

Preventief onderhoud

Om de woningwaarde van jouw woning en omliggende woningen op peil te houden en eventuele schadeposten te voorkomen, is het belangrijk om periodiek de ramen en kozijnen te wassen. Zorg dat de ramen en kozijnen in ieder geval eens per twee maanden schoongemaakt worden. Het is ook mogelijk om hiervoor glazenwassers in te schakelen.

Een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan voorkom je achterstallig onderhoud en blijf je prettig wonen in je huis. De ramen en kozijnen dienen idealiter eens per twee maanden gewassen te worden. Dit hangt natuurlijk ook af van waar je woont. Met een onderhoudsplan ontvang je automatisch herinneringen wanneer het ideale moment is om de ramen en kozijnen te reinigen. Je kunt via het onderhoudsplan in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.

Maak onderhoudsplan