Een rieten dak, het is slechts weggelegd voor een klein deel van de Nederlandse woningeigenaren. Dat betekent echter niet dat er geen onderhoud gepleegd moet worden! Een rieten dak is namelijk erg gevoelig voor weersinvloeden, daarom is het belangrijk het goed te controleren. Indien beschadigingen niet verholpen worden, kunnen er grote schadeposten ontstaan. Dus ook in het geval van een rieten dak, is preventief onderhoud essentieel!

Gevolgen achterstallig onderhoud

De normale levensduur voor een rieten dak is 25 tot 45 jaar, dit kan echter drastisch verminderen door achterstallig onderhoud. Mede door een voedselrijkere neerslag zullen er meer en sneller algen op het rieten dak verschijnen. Algen op een rieten dak zorgen er op zijn beurt voor dat het dak langer vochtig blijft. Al met al zal de schade alleen maar toenemen na achterstallig onderhoud. Deze schade kan leiden tot lekkages, vervanging van de rieten kap en zelfs tot schade aan de dakconstructie.

Preventief onderhoud

Om achterstallig onderhoud te voorkomen, dient het dak zo droog mogelijk gehouden te worden. Ook factoren die het dak nat houden, dienen voorkomen te worden, bijvoorbeeld algen. Algen dienen bij voorbaat direct verwijderd te worden van het rieten dak. Omgevingsfactoren, zoals de aanwezigheid van bomen, spelen ook een rol. Bomen en struiken rondom het huis dienen binnen de perken gehouden te worden, zij geven schaduw en kunnen druppelen op het dak.

Een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan voorkom je achterstallig onderhoud en blijf je prettig wonen in je huis. Een rieten dak dient eens per vier jaar onderhouden te worden. Met een onderhoudsplan ontvang je automatisch herinneringen wanneer het ideale moment is om het rieten dak te onderhouden. Je kunt via het onderhoudsplan in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.


Een fractie van de voordelen van onze app

85%

Financieel


Hogere verkoopwaarde door beter onderhoud & onderhoudshistorie

78%

Relationeel


Betere relatie met de vakman door structurele bezoeken

93%

Reparaties


Minder reparaties & onvoorziene kosten door onderhoud

Download app