Rioolreiniging, een niet zo fris ruikende klus! Nog erger dan het klusje zelf is dat het riool verstopt is, en het afvoer water dus nergens heen kan. Er kan waterschade optreden en bovendien is het huis gevuld met een vieze lucht. Daarom is preventief onderhoud voor het riool belangrijk. Bij een rioolreiniging wordt water op hoge druk het riool ingespoten om ophopingen te verwijderen.

Gevolgen achterstallig onderhoud

De gevolgen van een verstopte riolering zijn duidelijk. Omdat het afvoerwater niet door het rioolstelsel kan, zal het blijven staan, met alle gevolgen van dien. Hierdoor kan er een nare geur zich verspreiden door de woning. Het kan ook voorkomen dat het water omhoog komt doordat het niet weg kan via het rioolstelsel. Het water kan schade toebrengen aan vloeren en muren. Meestal kunnen verstopte rioleringen voorkomen worden door dakgootreiniging of op te letten met wat er door de wc gespoeld wordt.

Preventief onderhoud

Een verstopt riool kan veel oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn dat er bepaalde dingen in het riool zijn gekomen wat er niet thuis hoort. In principe is het enige wat in het riool terecht mag komen droog wc papier, wat door het zeefje in de wasbak kan en dat wat er uit het menselijk lichaam komt. In sommige gevallen is de hemelwaterafvoer aangesloten op hetzelfde rioolstelsel. In deze gevallen dient u ook regelmatig de dakgoten te controleren op vervuiling.

Een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan voorkom je achterstallig onderhoud en blijf je prettig wonen in je huis. Het riool dient idealiter eens per twee jaar gereinigd te worden om nare luchtjes en situaties te voorkomen. Met een onderhoudsplan ontvang je automatisch herinneringen wanneer het ideale moment is om het riool te reinigen. Je kunt via het onderhoudsplan in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.

Maak onderhoudsplan