In de meeste gevallen is het schilderwerk de grootste kostenpost van het onderhoud. Schilderwerk is vakwerk en wordt daarom vaak uitbesteed aan vakmensen. De verflaag van buitenkozijnen gaan gemiddeld zo'n vijf jaar mee. Deze levensduur kan echter ernstig verkort of verlengd worden. Dit heeft te maken met de mate waarop er onderhoud gepleegd wordt. Door periodiek onderhoud kan de totale levensduur al oplopen naar tien jaar.

Gevolgen achterstallig onderhoud

Het niet onderhouden van het schilderwerk zorgt voor een verkorting van de levensduur. Vaak is het gevolg van achterstallig onderhoud houtrot. Wanneer er houtrot in het kozijn zit dient vaak het gehele kozijn vervangen te worden. Een goede verflaag beschermt het kozijn tegen houtrot. Periodiek schoonmaken van kozijnen zorgt ervoor dat vuil zich niet in voegen kan nestelen. Veel mensen weten niet dat het binnenschilderwerk effect heeft op het buitenschilderwerk. Daarom is het belangrijk om zowel voor het buiten- als binnenschilderwerk een vakman met expertise in te schakelen.

Preventief onderhoud

Om achterstallig onderhoud te voorkomen is het verstandig om eens per jaar een rondje langs de kozijnen te maken om te controleren op scheuren. Eens per twee jaar kan er een visuele inspectie plaatsvinden. Zoek bij preventief onderhoud altijd naar kritieke punten in de verflaag. Kleine beschadigingen, scheuren en barstjes, kunnen snel uitgroeien naar grote schadeposten. Ook een slechte hechting of verpoedering duidt op de behoefte van een grote onderhoudsbeurt. Door kozijnen schoon te houden wordt de levensduur flink verlengd.

Een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan voorkom je achterstallig onderhoud en blijf je prettig wonen in je huis. Schilderwerk onderhoud dient eens per twee jaar gepleegd te worden. Het schilderwerk kan dan visueel gecontroleerd te worden. Na vier jaar is een kleine onderhoudsbeurt vereist en na acht jaar een grote onderhoudsbeurt. Door gedegen onderhoud kan de levensduur wel 10 tot 12 jaar zijn. Met een onderhoudsplan ontvang je automatisch herinneringen wanneer het ideale moment is om de dakgoten te reinigen. Je kunt via het onderhoudsplan in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.

Maak onderhoudsplan