Een mooie tuin hebben is één, een mooie tuin behouden is een tweede! Om jaar in jaar uit te kunnen genieten van uw tuin is periodiek tuinonderhoud nodig. Tuinonderhoud dient ten minste twee keer per jaar uitgevoerd te worden, in het voor- en het najaar. Het onderhoud aan tuinen is voor veel mensen een hobby, heel veel mensen kunnen hier intens van genieten. Er zijn echter ook mensen die er een gruwelijke hekel aan hebben, waardoor begroeiing ongezond kan worden en kan afsterven.

Gevolgen achterstallig onderhoud

Onder tuinonderhoud valt onder andere het maaien van gras, snoeien en onkruid verwijderen. Indien deze zaken niet bijgehouden worden kan de tuin ernstig verwilderd raken en een slordige uitstraling krijgen. Een verwilderde tuin heeft een slechte invloed op de woningwaarde van de woning, en omliggende woningen. Bovendien bepaalt een verwilderde tuin de uitstraling van de woning, waardoor de omgeving kan gaan klagen. Overhangende takken/struiken, grofvuil in de tuin en ongedierte is immers niet prettig voor de buurt.

Preventief onderhoud

Het onderhouden van de tuin begint bij jezelf. Je kunt namelijk kiezen voor een tuin die minder onderhoud nodig heeft, bijvoorbeeld met kunstgras of tegels. Twee keer per jaar heeft de tuin een grote onderhoudsbeurt nodig, in het voor- en najaar. In het voorjaar zijn de taken het bemesten en verticuteren. In het najaar bestaan de taken uit het snoeien en onkruidvrij maken. Naast deze grote onderhoudsbeurten zijn er ook kleinere taken, zoals het maaien van gras.

Een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan voorkom je achterstallig onderhoud en blijf je prettig wonen in je huis. De tuin dient op zijn minst twee keer per jaar onderhouden te worden. Eens in het voorjaar, en eens in het najaar. Dit hangt af van de grootte en inrichting van de tuin. Met een onderhoudsplan ontvang je automatisch herinneringen wanneer het ideale moment is om de tuin te onderhouden. Je kunt via het onderhoudsplan in contact komen met lokale vakmannen of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.

Maak onderhoudsplan