Wat kost het onderhoud van een huis

Het onderhoud van een huis is duur! De kosten van woningonderhoud jaarlijks ongeveer gelijk aan 1% van de waarde van de woning. Dit betekent dat als een huis €300.000 als waarde heeft, de jaarlijkse kosten voor onderhoud €3.000 zullen bedragen. Dat is een fors bedrag. Het opstellen van een onderhoudsplan geeft een goed inzicht in toekomstig onderhoud. Met onze app kun je nu gratis een onderhoudsplan opstellen!

Soorten onderhoud

De kosten voor onderhoud gaan naar allerlei verschillende soorten onderhoud. De kosten zijn volledig afhankelijk van het type huis, het bouwjaar en de omgeving. Huizen die dicht bij zee staan hebben andere kosten dan huizen die in het binnenland staan. Voor veel huizen is het onderhoud aan het schilderwerk de duurste vorm van onderhoud. De verflaag kan door vuil en vocht relatief snel beschadigen en staat het hele jaar door bloot aan verschillende invloeden. Ander onderhoud dat in de kosten kan lopen is het onderhoud aan de tuin of aan installaties, zoals de CV, het ventilatiesysteem of de WTW-unit. Onderhoud aan de schil van het huis, zoals het dak en de gevel, kunnen vervelende lekkages en een slordige uitstraling voorkomen.

Onderhoud aan een huis erg belangrijk

Ondanks de kosten van onderhoud blijft het enorm belangrijk dat een huis goed onderhouden wordt. Als een huis niet periodiek onderhouden wordt, kan er achterstallig onderhoud ontstaan. In het geval van achterstallig onderhoud is onomkeerbare schade en dreigen hoge kosten.

De kosten van achterstallig woningonderhoud

De kosten die benodigd zijn voor woningonderhoud waarbij de woning achterstallig onderhoud heeft zijn nog vele malen hoger. De woningeigenaar dient rekening te houden met een bedrag tussen de €2.000,- en €10.000,- aan reparatiekosten voor een appartement. Bij een vrijstaande woning dient men zelfs rekening te houden met een bedrag tussen de €7.000,- en €38.000,-! Deze bedragen zijn gemiddelden en afhankelijk van het type woning, het type achterstallig onderhoud en het bouwjaar van de woning.

Goedkoper onderhoud op de lange termijn

Maar liefst 30% van de Nederlandse huishoudens zou moeite hebben om het onderhoud van het huis te betalen. Bovendien vertoont ongeveer 1 op de 10 huizen tekenen van achterstallig onderhoud. Met Woonderhoud zochten we naar een manier om deze huishoudens te stimuleren en informeren op het gebied van onderhoud. Wij zijn van mening dat investeringen in duurzaamheid en onderhoud altijd rendabel zijn op de lange termijn. Daarnaast verhoogt het de leefbaarheid, wooncomfort en de kwaliteit van leven.


Start direct met een onderhoudsplan voor jouw huis

 
 
Maak onderhoudsplan