Wat kost het onderhoud van een huis

Het onderhoud van een huis is duur! De kosten van woningonderhoud jaarlijks ongeveer gelijk aan 1% van de waarde van de woning. Dit betekent dat als een huis €300.000 als waarde heeft, de jaarlijkse kosten voor onderhoud €3.000 zullen bedragen. Dat is een fors bedrag. Het opstellen van een onderhoudsplan geeft een goed inzicht in toekomstig onderhoud. Met onze app kun je nu gratis een onderhoudsplan opstellen!

Soorten onderhoud

De kosten voor onderhoud gaan naar allerlei verschillende soorten onderhoud. De kosten zijn volledig afhankelijk van het type huis, het bouwjaar en de omgeving. Huizen die dicht bij zee staan hebben andere kosten dan huizen die in het binnenland staan.

Voor veel huizen is het onderhoud aan het schilderwerk de duurste vorm van onderhoud. De verflaag kan door vuil en vocht relatief snel beschadigen en staat het hele jaar door bloot aan verschillende weersinvloeden. Ander onderhoud dat in de kosten kan lopen is het onderhoud aan de tuin of aan installaties, zoals de CV, het ventilatiesysteem of de WTW-unit. Onderhoud aan de schil van het huis, zoals het dak en de gevel, kunnen vervelende lekkages en een slordige uitstraling voorkomen.

Onderhoud aan een huis erg belangrijk

Ondanks de kosten van onderhoud blijft het enorm belangrijk dat een huis goed onderhouden wordt. Als een huis niet periodiek onderhouden wordt, kan er achterstallig onderhoud ontstaan. In het geval van achterstallig onderhoud is er onomkeerbare schade ontstaan en dreigen hoge reparatiekosten.

De kosten van achterstallig woningonderhoud

De kosten die benodigd zijn voor woningonderhoud waarbij de woning achterstallig onderhoud heeft zijn nog vele malen hoger. De woningeigenaar dient rekening te houden met een bedrag tussen de €2.000,- en €10.000,- aan reparatiekosten voor een appartement. Bij een vrijstaande woning dient men zelfs rekening te houden met een bedrag tussen de €7.000,- en €38.000,-! Deze bedragen zijn gemiddelden en afhankelijk van het type woning, het type achterstallig onderhoud en het bouwjaar van de woning.

Het voorkomen van onnodig hoge onderhoudskosten

Om onnodig hoge onderhoudskosten en reparatiekosten te voorkomen, kun je op een preventieve en planmatige manier onderhoud plegen. Een eigen woning is in vrijwel alle gevallen de duurste aankoop in een mensenleven, het is zaak om dat object ook zo te onderhouden. Het opstellen van een onderhoudsplan kan hierbij helpen. Met een onderhoudsplan, zoals Woonderhoud, is er altijd een duidelijk overzicht en hoef je enkel de planning in de gaten te houden. Per onderhoudstaak ontvang je herinneringen op je telefoon en/of per e-mail. Voor elke taak hebben wij vakmannen die je kunnen helpen op het gebied van onderhoud. Ook kun je in contact komen met buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen. Dat is handig, want het kan het onderhoud financieel een stuk aantrekkelijker maken.


Start direct met een onderhoudsplan voor jouw huis

 
 

Een fractie van de voordelen van onze app

85%

Financieel


Hogere verkoopwaarde door beter onderhoud & onderhoudshistorie

78%

Relationeel


Betere relatie met de vakman door structurele bezoeken

93%

Reparaties


Minder reparaties & onvoorziene kosten door onderhoud

Download app